İTD 94. Sayı – Sessiz Kriz


Uzun yıllardır Türkiye’de kriz çıktığında sesini çalışanlar değil, sermaye sınıfı çıkartmakta. Çalışanlar üzerindeki işsiz kalma baskısı, sendikasızlaştırma politikaları, onları sessizliğe mahkûm etti. Sermaye sınıfı, özellikle iktidarda ola ki sosyal demokratlar da var ise, Timur Selçuk’un o meşhur şarkısındaki gibi “Kriz var, bunalım var.” nakaratını söylediler. Bunu 1978’de ve 2001 krizlerinde gördük.

Şimdi durum değişti. 2014 yılı Temmuz’unda %9,1 olan gösterge faiz oranı 2018 Ağustos’unda %22,5 oldu; döviz kuru 7 ayda %60 arttı, fakat sermaye sınıfı adeta sağır. Biz söyleyelim bari: Türkiye ekonomisinde kriz var, üstelik bu kriz daha önce yaşanmadığı kadar derin ve daha uzun sürecek gibi.

Krizin derin olmasının nedenlerinden birisi yatırım harcamalarındaki yanlış tercihlerin, izlenen kentleşme ve çevre politikalarının bir sonucu olarak, doğanın yıkıma uğraması ve artık doğanın da bunu daha fazla üzerinde taşıyamayıp kusması. Ankara ve İstanbul’da çöken binalar, diğer kentlerde ortaya çıkan seller hep bu politikaların eseri.  İTD olarak, geçmiş sayılarımızda çevre sorununa ve yatırım tercihi üzerine önemli yazılar yayımladık. Şimdi de krizin derin olmasının bir diğer nedeni olan, 1950’de başlayıp, 1980 darbesi ile güç toplayan ve 2003 sonrası uygulamalar ile birlikte çöken eğitim sistemini ele alıyoruz. Bundan dolayı da İTD bu sayıda eğitim ve ekonomi ağırlıklı çıkıyor. Katkı veren tüm yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.

Bu sayımızın Fark Yaratanlar köşesinde Türkiye’nin işçi konfederasyonunun ilk kadın başkanı, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nu ağırladık. Sayın Başkan İTD’yi ziyaret etti, röportajı da burada, yayınevimizde yaptık. Arzu Çerkezoğlu’nun DİSK’e ve çalışma yaşamına önemli katkı vereceğini gördük. Kendisine teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz.

İTD’nin fiyatını artırmamak için kâğıttan ve renkli baskıdan fedakârlık ettik. Ancak, yetmedi. Hiçbir siyasal partiye, STK’ya, ya da diğer egemen kurumsal yapılanmalara dayanmadığımız ve sadece satışlarla ayakta kalmaya çalıştığımız için, ne yazık ki derginin fiyatını 3 TL artırdık. Umarım bu fiyat artışı sizi dergimizi satın almaktan alıkoymaz.

İyi bayramlar. Sevgiyle ve okuyarak kalın.

Bir cevap yazın